115

«Ο  Ασθενής με Πολλαπλή Σκλήρυνση

στην Ελληνική Πραγματικότητα»

 

  • Έτοιμο το Μητρώο Ασθενών με ΠΣ του ΕΟΠΥΥ
  • ‘Ολοι (επαγγελματίες υγείας, φαρμακοποιοί, ασθενείς και φροντιστές) μπορούν να συμπληρώσουν την Κίτρινη Κάρτα για αναφορά όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών (είτε αναφέρονται στο φυλλάδιο του σκευάσματος είτε όχι) οποιουδήποτε φαρμάκου.
  • Το ποσοστό των ανεπιθύμητων  ενεργειών που αναφέρεται παγκόσμια είναι λιγότερο από 10%

 

 

Αυτά ήταν τα βασικά μηνύματα των Εργασιών της 1ης Ημερίδας που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία  Ατόμων με Σκλήρυνση  κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) το Σάββατο, 6 Απριλίου 2019 στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των  Πρωτοβάθμιων Συλλόγων μελών της, εκπροσώπων άλλων συλλόγων ασθενών, δημοσιογράφων και φορέων υγείας, με την ευγενική υποστήριξη των  φαρμακευτικών εταιρειών Genesis Pharma, Mylan, Novartis, Roche & Sanofi.

 

Το 44% των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση  έχουν ή χρειάζονται κάποιον φροντιστή, πρωτίστως για τις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ασθενών έχουν η κόπωση και οι διαταραχές στη βάδιση, ενώ σχεδόν 4 στους δέκα ασθενείς οδηγούνται στην ολική ή μερική διακοπή της εργασίας τους. Ωστόσο, και οι κοινωνικές δραστηριότητες, επηρεάζονται σε 7 στους 10 ασθενείς, ανέφερε η κα Μόιρα Τζίτζικα, Α Αντιπρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ, κατά την παρουσίαση της πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε ο Ομοσπονδία με την ευγενική χορηγία της Roche Hellas. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν  200 ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση απ’ όλη την Ελλάδα κατέγραψε συστηματικά τις απόψεις τους γύρω από την νόσο, την επιβάρυνση που αυτή προκαλεί καθώς και τις ανάγκες τους για υποστήριξη.

Άλλα σημαντικά συμπεράσματα ήταν

  • Η πλειοψηφία των ασθενών αναφέρει ότι η νόσος μπορεί να είναι ενεργή ακόμη και χωρίς συμπτώματα ή υποτροπές, ωστόσο η μαγνητική τομογραφία πραγματοποιείται μόνο 1 φορά ανά έτος
  • Από μια νέα θεραπεία, η πλέον προσδοκώμενη διαφορά είναι στη βελτίωση της ενέργειας και τη διάθεσης, ενώ το πλέον προσδοκώμενο όφελος είναι στη καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου
  • Η εμπιστοσύνη των ασθενών στους Συλλόγους τους είναι πολύ υψηλή, μιας και από τα διάφορα κανάλια ενημέρωσης, η ενημέρωση που προσφέρουν οι Σύλλογοι ασθενών και η ενημέρωση του γιατρού θεωρούνται τα πλέον αξιόπιστα
  • Η φυσιοθεραπεία και το κολύμπι είναι στην πρώτη θέση στην προτίμηση των ασθενών

 

Το Υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία Μητρώων Ασθενών και μεταξύ αυτών και για την Πολλαπλή Σκλήρυνση τόνισε η κα Παναγιώτα Μήτρου, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος, Συνεργάτης Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας. Η κα Μήτρου ζήτησε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας να ορίσει έναν εκπρόσωπό της  για να συμμετέχει στην Ομάδα Εργασίας για το Μητρώα Ασθενών με Νευρολογικά Νοσήματα. Η ΠΟΑμΣΚΠ αποδέκτηκε την πρόσκληση και εξέφρασε την ικανοποίησή της που ένα πάγιο αίτημά της θα  γίνει πραγματικότητα.

 

Ταυτόχρονα, όπως  δήλωσε ο κος Θεοφάνης  Ρηγάτος, Δ/ντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ,  σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι ενεργό  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα,  το Μητρώο του Οργανισμού  για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, που θα αναφέρει τις παροχές που  αφορούν τους ασθενείς βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ). Το συγκεκριμένο Μητρώο θα αναφέρεται στη θεραπεία, τα αναλώσιμα και τα υγειονομικά υλικά, τα βοηθήματα βάδισης, τις φυσιοθεραπείες/ λογοθεραπείες /εργοθεραπείες που θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.

 

Ένα ακόμα σημαντικό μήνυμα της Ημερίδας ήταν η  σπουδαιότητα της Κίτρινης Κάρτας στην φαρμακοεπαγρύπνηση , στην προστασία των ασθενών και στη βελτίωση των φαρμάκων.  Όπως τόνισε, ο κος Γιώργος Παπαζήσης, Αναπλ. Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ και Ψυχίατρος, στα πλαίσια  Στρογγυλού Τραπεζιού, που συντόνισε η κα Νικ. Ντάμπου, δημοσιογράφος, όλοι (επαγγελματίες υγείας, φαρμακοποιοί, ασθενείς και φροντιστές) μπορούν να συμπληρώσουν την Κίτρινη Κάρτα για αναφορά όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών (είτε αναφέρονται στο φυλλάδιο του σκευάσματος είτε όχι) οποιουδήποτε φαρμάκου.

 

Η υποαναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών, σύμφωνα με τον κο Παπαζήση, είναι παγκόσμιο φαινόμενο καθώς το ποσοστό  των ανεπιθύμητων  ενεργειών που αναφέρεται είναι λιγότερο από 10%. Τα κυριότερα αίτια για το δυσάρεστο αυτό γεγονός είναι η πεποίθηση ότι το προφίλ ασφαλείας του φαρμάκου κατά την κυκλοφορία είναι γνωστό, η έλλειψη χρόνου και κινήτρων και η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

 

Για το λόγο αυτό, η ΠΟΑμΣΚΠ, ανακοίνωσε η κα Βάσω Μαράκα, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ξεκίνησε  εκστρατεία ενημέρωσης ασθενών και κοινού για την  προώθηση του θεσμού της Κίτρινης Κάρτας και τη συμβολή όλων στην βελτίωση των φαρμάκων. Όλοι μαζί – Πολιτεία και Ασθενείς- μπορούμε να κάνουμε τα φάρμακα πιο ασφαλή ήταν το μήνυμα της Προέδρου.

 

Στη συνέχεια, ο κος Δημ. Κούβελας, Καθηγητής και Δ/ντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος της Επιτροπής ΗΤΑ, διευκρίνισε ότι οι ιδιότητες που πρέπει να διακρίνουν τον λειτουργό υγείας για τη διαμόρφωση σχέσης εμπιστοσύνης με τον ασθενή είναι η  αποδοχή των δυνατοτήτων και ιδιαιτεροτήτων του ασθενούς (π.χ.  μειονοτικές ομάδες), η ενσυναίσθηση (empathy, όχι sympathy- επίγνωση της κατάστασης, χωρίς όμως να χάνεται η αντικειμενικότητα και χωρίς συναισθηματική εμπλοκή) και η αυθεντικότητα δηλαδή  η ειλικρίνεια και η διαφάνεια.

 

Τέλος ο καθηγητής επεσήμανε ότι η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ του καλού και του αδιάφορου κλινικού ιατρού έγκειται στο μέγεθος της προσοχής του στο ιστορικό του ασθενούς και στη σωστή κλινική εξέταση που απαιτεί ο ιατρός να «γδύνει» τελείως τον ασθενή.

 

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής ΗΤΑ, ο κος Κούβελας επεσήμανε ότι προτεραιότητα σε οποιαδήποτε διαδικασία είναι ο ασθενής και η επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου ή θεραπείας για την περίπτωση του. Για το λόγο αυτό η πραγματική αξία του φαρμάκου δεν προσδιορίζεται από την τιμή του.

 

Η Ημερίδα έκλεισε με δύο workshops  για την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των μελών του Δ.Σ. των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας σε θέματα επικοινωνίας, τα οποία ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα με εισηγητές τους κ.κ. Ν.Βασιλάκο και Α.Γιατζίδη.

Δ.Τ. 6.4.2019 ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΑμΣΚΠ