Δελτίο Τύπου

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΑμΣΚΠ με τον Υπουργό Υγείας

Ελληνικό, 12 Μαΐου 2017

Ο Υπουργός Υγείας  κ. Ανδρέας Ξανθός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ την Πέμπτη 11.05.2017, στο γραφείο του στο Υπουργείο Υγείας,  έπειτα από σχετικό επίσημο αίτημα της ΠΟΑμΣΚΠ. Η ΠΟΑμΣΚΠ εκπροσωπήθηκε από τις κυρίες: B. Μαράκα- πρόεδρο,  Μ. Τζίτζικα – Α΄αντιπρόεδρο,  Α. Πουρνάρα- Ταμία και την κ. Ιωάννα Χριστοδουλίδου – Αντιπρόσωπο του ΣΑμΣΚΠ στην Ομοσπονδία.

Στον Υπουργό κατατέθηκε Υπόμνημα με τα αιτήματα της ΠΟΑμΣΚΠ , καθώς και θέματα προς συζήτηση και διευκρίνιση. Αναλυτικά κατατέθηκαν οι απόψεις της ΠΟΑμΣΚΠ για την στήριξη των διεκδικήσεών της όσον αφορά : α) στην μηδενική συμμετοχή των ΑμΣΚΠ στις μαγνητικές τομογραφίες (MRI) β) στη χορήγηση 2 φυσιοθεραπειών την εβδομάδα εφ’ όρου ζωής για τους πάσχοντες και γ) στη μηδενική συμμετοχή των ΑμΣΚΠ στα φάρμακα για τα συνοδά νοσήματα.

Ο Υπουργός άκουσε  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον  και προσοχή τα επιχειρήματα της Ομοσπονδίας και συμπέρανε πως το κόστος της φαρμακευτικής κάλυψης και θεραπείας είναι δυσβάσταχτο για τους ασθενείς με ΠΣ. Το τελευταία διάστημα το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε  μέτρα ανακούφισης των ασφαλισμένων και με την  επικείμενη αναθεώρηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ αναμένονται και άλλες βελτιώσεις.

Όπως ανέφερε, «ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης  είναι προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας, δίνοντας παράλληλα σε κάθε πολίτη το δικαίωμα της πρόσβασης στην κατάλληλη θεραπεία». Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις μνημονιακές δεσμεύσεις και στους κλειστούς προϋπολογισμούς, που αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν μεγάλες παρεκκλίσεις. Είναι σημαντικό, τόνισε, να  υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για κάθε προτεινόμενη αλλαγή.

Τέλος, σχετικά με τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με τα νέα μέτρα για την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην Ελληνική αγορά, δήλωσε πως όσον αφορά στα φάρμακα για σοβαρά και χρόνια νοσήματα, ή  εκείνα που καλύπτουν κάποια ανεκπλήρωτη φαρμακευτική ανάγκη δεν πρόκειται να υπάρξει καθυστέρηση στην κυκλοφορία και αποζημίωσή τους από την θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ.

Η ΠΟΑμΣΚΠ κατέθεσε επίσης πρόταση στον κ. Ξανθό να πραγματοποιηθεί μια ημέρα ευαισθητοποίησης για την ΠΣ στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο κος Υπουργός ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ για την ενημέρωση, και υποσχέθηκε πως η Ομοσπονδία θα είναι παρούσα σε μελλοντικές συναντήσεις με Φορείς που εμπλέκονται στην χάραξη πολιτικών υγείας.

Δελτίο Τύπου 12.05.2017 – Συνάντηση ΠΟΑμΣΚΠ με τον Υπουργό Υγείας